Spis treści
Strona 3 z 4
TECHNIK HOTELARSTWA
Ukończenie technika hotelarstwa umożliwia zdobycie pracy w szeroko rozumianej branży hotelarsko-turystycznej. Uczy także pracy z ludźmi, komunikatywności, obsługi klienta i prowadzenia dokumentacji. Współpraca z licznymi cenionymi hotelami, takimi jak: Rezydencja Luxury, Qubus, Angelo, gwarantuje świetne przygotowanie merytoryczne i praktyczne, dzięki czemu szkoła może pochwalić się stuprocentową zdawalnością egzaminów zawodowych i łatwością w znalezieniu zatrudnienia przez absolwentów.
1. Cele kształcenia w zawodzie
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;
2) rezerwowania usług hotelarskich;
3) wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
4) przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
5) przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
6) przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
Dodatkowo:
Z nami nauczysz się sztuki profesjonalnego przygotowania i serwowania kaw tzn. fachu baristy oraz umiejętności sporządzania napojów i drinków, czyli barmana, które wykorzystasz nie tylko na gruncie pracy w zawodzie. Rzeczywistość stawia różne wyzwania i wymagania, generuje konieczność nadążania za trendami, dlatego dopełnieniem kształcenia na kierunku technik hotelarstwa będzie uzyskanie nowych umiejętności w ramach specjalizacji SPA&WELLNESS+ DIETETYKA. Dowiesz się jak:
• mądrze korzystać ze strefy SPA & WELLNESS i podążać za światowym megatrendem,
• wdrożyć zdrowy styl życia we wszystkich jego płaszczyznach,
• dobrać właściwą dietę, aby zachować dobrą kondycję fizyczną i intelektualną,
• utrzymać harmonię umysłu, ciała i ducha.
• będziesz uczestniczyć w warsztatach ze specjalistami w dziedzinie SPA & WELLNESS i dietetyki,
• zobaczysz jak hotele typu RESORT SPA oferujące spektrum usług związanych z poprawą kondycji zdrowotnej.
2. Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 8 tygodni (280 godzin).
3. Zdobywane kwalifikacje zawodowe:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
TG.12. (T.11.) Planowanie i realizacja usług w recepcji
TG.13. (T.12.) Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Ukończenie technika hotelarstwa umożliwia zdobycie pracy w szeroko rozumianej branży hotelarsko-turystycznej. Uczy także pracy z ludźmi, komunikatywności, obsługi klienta i prowadzenia dokumentacji. Współpraca z licznymi cenionymi hotelami, takimi jak: Rezydencja Luxury, Qubus, Angelo, gwarantuje świetne przygotowanie merytoryczne i praktyczne, dzięki czemu szkoła może pochwalić się stuprocentową zdawalnością egzaminów zawodowych i łatwością w znalezieniu zatrudnienia przez absolwentów.
1. Cele kształcenia w zawodzie
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;
2) rezerwowania usług hotelarskich;
3) wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
4) przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
5) przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
6) przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
Dodatkowo:
Z nami nauczysz się sztuki profesjonalnego przygotowania i serwowania kaw tzn. fachu baristy oraz umiejętności sporządzania napojów i drinków, czyli barmana, które wykorzystasz nie tylko na gruncie pracy w zawodzie. Rzeczywistość stawia różne wyzwania i wymagania, generuje konieczność nadążania za trendami, dlatego dopełnieniem kształcenia na kierunku technik hotelarstwa będzie uzyskanie nowych umiejętności w ramach specjalizacji SPA&WELLNESS+ DIETETYKA. Dowiesz się jak:
• mądrze korzystać ze strefy SPA & WELLNESS i podążać za światowym megatrendem,
• wdrożyć zdrowy styl życia we wszystkich jego płaszczyznach,
• dobrać właściwą dietę, aby zachować dobrą kondycję fizyczną i intelektualną,
• utrzymać harmonię umysłu, ciała i ducha.
• będziesz uczestniczyć w warsztatach ze specjalistami w dziedzinie SPA & WELLNESS i dietetyki,
• zobaczysz jak hotele typu RESORT SPA oferujące spektrum usług związanych z poprawą kondycji zdrowotnej.
2. Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 8 tygodni (280 godzin).
3. Zdobywane kwalifikacje zawodowe:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
TG.12. (T.11.) Planowanie i realizacja usług w recepcji
TG.13. (T.12.) Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
*wykorzystano fragment z publikacji "Informator o zawodach szkolnictwa zawodowego" Projekt Euroguidance Poland
4. Standardowy czas nauki to:
5 lat w technikum - dla uczniów po szkole podstawowej.
5. Zatrudnienie
Po ukończeniu kształcenia absolwent danego typu szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa może być zatrudniony w: hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, schroniskach i innych zarówno stałych jak i ruchomych (żegluga morska, lotnicza, koleje) podmiotach, posiadających bazę noclegową; organach administracji zajmujących się usługami hotelarskimi; prowadzić własną działalność w zakresie usług hotelarskich.
Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, jest przygotowanie absolwenta do organizacji działalności hotelarskiej, polegającej na planowaniu, oferowaniu, koordynowaniu oraz bezpośrednim wykonywaniu usług hotelarskich. Absolwent tego kierunku może zajmować się obsługą wszelkiego rodzaju imprez takich jak kongresy, zjazdy, targi, bankiety, oferując odpowiednie dla gości zestawy usług, które świadczy wykorzystując nowoczesne techniki public relations i formy reklamy przy użyciu środków technicznych. Jest przygotowany do prowadzenia dokumentacji zakładu hotelowego, analizy wskaźników wykorzystania bazy i opłacalności prowadzonej działalności. Zajmuję się wyposażaniem i urządzaniem wnętrz hotelowych i gastronomicznych.
4. Standardowy czas nauki to:
5 lat w technikum - dla uczniów po szkole podstawowej.
5. Zatrudnienie
Po ukończeniu kształcenia absolwent danego typu szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa może być zatrudniony w: hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, schroniskach i innych zarówno stałych jak i ruchomych (żegluga morska, lotnicza, koleje) podmiotach, posiadających bazę noclegową; organach administracji zajmujących się usługami hotelarskimi; prowadzić własną działalność w zakresie usług hotelarskich.
Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, jest przygotowanie absolwenta do organizacji działalności hotelarskiej, polegającej na planowaniu, oferowaniu, koordynowaniu oraz bezpośrednim wykonywaniu usług hotelarskich. Absolwent tego kierunku może zajmować się obsługą wszelkiego rodzaju imprez takich jak kongresy, zjazdy, targi, bankiety, oferując odpowiednie dla gości zestawy usług, które świadczy wykorzystując nowoczesne techniki public relations i formy reklamy przy użyciu środków technicznych. Jest przygotowany do prowadzenia dokumentacji zakładu hotelowego, analizy wskaźników wykorzystania bazy i opłacalności prowadzonej działalności. Zajmuję się wyposażaniem i urządzaniem wnętrz hotelowych i gastronomicznych.